ГЕРБ направи тайните арести законни!

ГЕРБ направи тайните арести законни!

“Тайният арест” вече е факт! ГЕРБ гласува тази мярка и превърна България от демократична в полицейска държава. По-долу публикувам реакцията си след гласуване на закона на първо четене. Сега на ход е президента. От неговата съвест и правомощие зависи да има вето над мракобесния закон. И още една възможност! Парламентарната ни група да сезира Конституционния съд. Всичко възможно трябва да предприемем, за да спрем гербаджийският произвол.
“Какво е държавата?
За БСП е основния инструмент за гарантиране на правата на хората, регулиращ обществените процеси и гарантиращ сигурността ни. За ГЕРБ държавата е “таен арест”. Отпадат основните човешки права и остава правото на Бойковщината и Цецовщината да се разпореждат със съдбите на хората. Какво означават тези 48 часов таен арест, който тихомълком, наред с нужните промени, искаха да ни пробутат в наказателния кодекс? Преди всичко това е знак, че управляващите са си въобразили, че всичко е възможно по тяхна воля. Раздаването както на социални придобивки, така и на справедливост са част от един брутален ПР насочен само към оцеляването им на власт. От няколко месеца виждаме действия срещу конкретни лица за техните стопански злоупотреби. Това са неща, за които трябваше да бъдат предприети мерки още през първата година гербаджийска власт, за да бъдат оценени като модел на управленска и държавническа отговорност. Само така щеше да бъде изпълнено основното съдържание на предложеният текст: “Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице, или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано…” и щяха да бъдат спасени от източване стотици милиони от ДДС, прекратена е възможността да бъдат изпрани милиарди и щяха да оцелеят хиляди работни места от умишлено фалирани предприятия, и то без да е необходимо да се наруши “…по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа без уведомяването по ал. 7 .”, както пише в приетите на първо четене промени в НК.
С действията си за спиране на тази конкретна промяна в НК, БСП ще докаже, че не е просто опозиция, а политическата сила, която е на страната на държавата на хората, а не на властимащите.”